dilluns, 21 de febrer del 2011

Desmitificant el mite: Aliments que engreixen i aliments que aprimen.

En el post Girant la truita, l’ Encarna i la Conxita preguntaven: La xocolata engreixa? o el pa i els llegums engreixen? El mite dels aliments que engreixen o aprimen és un dels més estesos.

Molta gent engloba els aliments en dos grups: els que engreixen i els que no engreixen. Aquesta classificació no té fonament científic i pot crear una gran confusió a la població, tot fent que es segueixi una alimentació inadequada o errònia.

Els aliments per sí mateixos ni engreixen ni aprimen, és la quantitat i la qualitat d’aliments que mengem durant el dia el que fa que guanyem pes en forma de greix.

L’organisme obté l’energia i els elements que necessita per funcionar i fer totes les activitats de la vida diària (caminar, jugar amb els fills o néts, pujar o baixar escales, practicar esport, etc.) dels nutrients que contenen els aliments. Aquests nutrients (hidrats de carboni, proteïnes, greixos, vitamines, minerals, fibra i aigua) es troben en tots els aliments, en uns en major quantitat que en d’altres, de manera que no existeix cap aliment que contingui tots els nutrients ni cap aliment que només en contingui un. Ni tan sols un grup concret d’aliments com el grup dels làctics o de les fruites i les hortalisses, reunirà en la seva composició tots els nutrients. Per exemple sabem que el nutrient més abundant de l’oli és el greix, no conté ni proteïnes ni hidrats de carboni, però tot i així també conté altres nutrients com ara vitamines. Per això és important realitzar una alimentació variada i equilibrada menjant de tot, vist que proporcionarà al cos tots els nutrients necessaris, tant en la varietat com en la quantitat.

Ara bé, el que fa engreixar o aprimar no és un aliment sol ni les kilocalories que ens aporta aquell aliment en sí. Sinó que augmentem o disminuïm de pes segons la relació que hi ha entre les kilocalories que ingerim durant el dia i la despesa de kilocalories que té el cos. És a dir, si el nostre cos necessita 2000Kcal d’energia per funcionar i nosaltres mitjançant els aliments en consumim 2500, aquestes Kilocalories de més el cos les reservarà en forma de greix, fet que si es repeteix un dia rere un altre farà que augmentem de pes.

A més a més de fixar-nos en el total de kilcalories ingerides, cal tenir en compte en quina proporció s’hi troben els 3 nutrients energètics, és a dir, hidrats de carbó, proteïnes i greixos, ja que cadascun d’ells realitza funcions molt concretes, i un desequilibri, com pot ser consumir menys hidrats de carbó dels necessaris i en canvi més greixos, també és responsable de l’augment de pes (La trampa de perdre pes ràpidament i “sense esforç”). Les necessitats energètiques diàries de cada nutrient són 50-55%hidrats de carboni, 30-35% de greixos i 12-15% de proteïnes. Aquesta proporció queda reflectida de forma visual i senzilla en la Piràmide de l’Alimentació Saludable.

Tot responent la pregunta sobre si el pa i els llegums són responsables d’engreixar, és completament fals, com també diuen de la pasta i l’arròs. Tots aquests aliments proporcionen hidrats de carboni, els nutrients que el cos requereix en major quantitat i que han de suposar entre el 50 i el 55% de l’energia total diària. I és que els hidrats de carbó, per sí sols i si són consumits en la quantitat i prorpoció adequades, ni engreixen ni aprimen, com qualsevol altre aliment. Com per exemple la xocolata, de la qual és preferible menjar-ne poc i bo, ja que a més proporció de cacau, menys greixos i menys sucres, tot el contrari del què passa amb una xocolata amb llet, de cobertura, o és clar, amb una xocolata blanca.

I és que una cosa és que un aliment engreixi o aprimi, cosa que ja hem vist que no succeeix, i una altra de molt diferent que contribueixi a augmentar o disminuir el risc de patir certes malalties, com ara l’excés de pes. Ja que un aliment, per sí sol, no és capaç ni de prevenir ni de curar, sinó que depèn de tot el conjunt de l’alimentació diària.
http://blogs.cuina.cat/laconsultademenjasa/